top of page
Colorful Food

WELKOM BIJ DEBLIJEGEIT

Weer lekker in je vel!

Post: Welkom

Een week geen vlees, kom weer lekker in je vel!

Het wordt je, zeker tijdens de Nationale Week Zonder Vlees, in je strot geduwd wat de gezondheidsvoordelen zijn van vegetarisch eten. Het is geen geheim meer dat een gezonde leefstijl heel belangrijk is om lekker in je vel te zitten. Het is waar dat vlees veel eiwitten en belangrijke voedingsstoffen bevat, maar dit betekent niet dat je per se vlees nodig hebt om deze bouwstoffen binnen te krijgen.


Vlees bevat namelijk naast belangrijke bouwstoffen, ook stoffen die minder goed zijn voor jouw lichaam. Dieren zijn immers slechts tussenpersoon. Wij eten dieren, en nemen hiermee voedingsstoffen over. Maar wanneer dieren ook andere dieren eten (varkens bijvoorbeeld) nemen we ook allerlei vetten, bacteriën en virussen over.


Mentale gezondheid

Vlees bevat niet alleen veel vet. Het bevat ook veel hormonen omdat het van een dier afkomstig is. De kans is dus groot dat je overbodig veel hormonen binnenkrijgt wat direct invloed heeft op jouw mentale gezondheid.


Lekkerder in je vel

Vanuit deze conclusie ben ik jaren geleden gaan ontdekken hoe dit de kwaliteit van mijn leven kan verbeteren. Ik was namelijk dol op een varkenshaasje, paté, een lekker worstje bij de kaas... gezellig toch? Toen ik stopte met dit vette voedsel verdween mijn acne. Genoeg reden dus om het verder te onderzoeken. Nu is acne natuurlijk oncomfortabel, maar niet levensbedreigend. Hart- en vaat ziekten zijn daarentegen wel gevaarlijk. Met inname van dierlijke vetten wordt de kans op beroerte, diabetes type 2 en kanker vergroot.
Bewustwording. Weerstand maakt weerbaar!

Belangrijk is niet dat ik je overtuig om vegetarisch te gaan eten, maar dat je je realiseert wat voor impact een vegetarisch eetpatroon op jouw leven kan hebben. Heb je een lage weerstand, stemmingswisselingen, gebrek aan energie, acne, prikkelbaar darmsyndroom? Ben je moe na het eten of voel je je simpelweg niet helemaal lekker in je vel? Dan is het de moeite waard om te overwegen om geen vlees meer te consumeren, het zal mij in ieder geval niets verbazen als veel ongemakken of gezondheidsklachten verdwijnen.


Mens, dier en milieu

Door geen vlees te consumeren tijdens de Nationale Week Zonder Vlees is de milieudruk van je voeding lager. Je bespaart bijvoorbeeld op de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering en watergebruik. Elke vleeseter die het volhoudt om gedurende één week geen vlees te eten, bespaart maar liefst 7 maanden douchewater, 7 maanden werk voor 1 boom en 13.7 kg CO2eq, ofwel uitstoot van broeikasgassen. Door één week geen vlees te consumeren, bespaar je dus ongeveer 79 km rijden met een gemiddelde auto. Vergeet trouwens niet hoe fijn jouw portemonnee het zal vinden dat je het vlees schap overslaat! Ik hoor je denken... groenten, fruit en superfoods zijn zelfs duurder dan vlees. Dit is echt niet (helemaal) waar, je moet gewoon weten waar je moet zijn en hoe je inkoopt! Ik beloof dat ik hier op terugkom in een volgend blog.


Terug naar de basis

Dat de mens, althans volgens de meeste biologen, een omnivoor is betekent niet dat wij vleeseters zijn. De mens heeft namelijk geen vlees nodig om te overleven. We zijn jagers, alles eters, maar je hebt nog steeds de keuze om het niet te doen. Je hebt het niet nodig.


Laten we eerlijk zijn, de basis groenten-vlees-aardappelen is ons met de paplepel ingegoten. Ons is namelijk beloofd dat we hier alle voedingstoffen uit halen die we nodig hebben. De welbekende schijf van 5. Wanneer je vegetarisch of veganistisch eet zul je dus merken dat je veel creatiever kookt, want je gaat bewust het vlees vervangen door een alternatief om voldoende energie te krijgen. Maar is het je wel eens opgevallen dat veganistische bordjes er visueel ook een stuk aantrekkelijker uitzien?Ik bedoel... kijk die kleuren! Daar word je toch blij van! Ik denk dat we allemaal heel goed weten wat goed is en wat slecht. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel plantaardige keuzes in de supermarkt om mee te variëren. Zo maak je bijvoorbeeld heerlijke scrambled eggs van: tofu! (echt waar... kurkuma doet wonderen) Ik ben in ieder geval blij dat nu ook de commercie meebeweegt met deze gezonde leefstijl. Dat was vroeger natuurlijk wel anders. (Echte mannen BBQ-en en eten vlees!) Ga dus voor een leefstijl verandering in plaats van iedere keer weer een dieet. Ga voor energie. Ga voor een gezond lichaam, heldere geest en bewuste planeet.


Plezier en lekker eten

Heb je een koers nodig, of ben je bang dat je niet voldoende voedingstoffen binnenkrijgt? Eet dan de regenboog! Eet beter, maar zeker niet minder. Zorg voor zoveel mogelijk afwisseling in je menu door zoveel mogelijk verschillende kleuren te eten.

Ik word dus heel blij en ontspannen van koken. Als een kind zo blij loop ik iedere zaterdagochtend over de markt. Al die kleuren van verse groenten en fruit, de geur van vers gebrande noten… de ideeën lopen over in mijn hoofd… wat voor lekkers ga ik de komende week klaarmaken? Heb jij hier meer moeite mee? Volg dan deblijegeit op Instagram en houdt de website in de gaten voor heel veel lekkere recepten, tips en inspiratie!

215 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page