top of page
Colorful Food

WELKOM BIJ DEBLIJEGEIT

Weer lekker in je vel!

Post: Welkom

Weekmenu van De Blije Geit, schep op wat energie geeft!

Als ik vrij spel had ging ik dagelijks naar de supermarkt. Verse ingrediënten halen, iedere dag een receptje bedenken en elke dag koken. De realiteit is echter dat dit best wel een duur grapje is, en naast een geldboom wil het ook nog wel eens aan tijd ontbreken.


Een hele tijd geleden heb ik hier een oplossing voor bedacht die voor mij werkt, namelijk weekmenu's. Ik zeg niet voor niets dat dit voor mij werkt, want hier komt de nodige planning en discipline bij kijken en dat is niet voor iedereen weggelegd. Ik ga je tips geven!

Wekelijks zoek ik online en offline naar lekkere gerechtjes met mijn favoriete, maar ook nieuwe ingrediënten. Wekelijks doe ik mijn inkopen en wekelijks stippel ik uit wat ik ga eten en ook welke dag. Natuurlijk is dit de ene week wat consequenter dan de andere week, maar het is super fijn om een basis te hebben zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het bedenken van je maaltijd en de boodschappen.



Buiten dat je je niet elke dag druk hoeft te maken over wat er op tafel moet komen,

bespaar je hiermee geld en tijd doordat je minder vaak naar de supermarkt gaat. Doordat je met een boodschappenlijstje op pad gaat neem je alleen de essentiële dingen mee. Je komt dus automatisch minder in de verleiding om te grijpen naar een snelle ongezonde snack, want die heb je gewoon niet in huis!


Geen zorgen, aan snacks wordt heus wel gedacht bij het maken van je weekmenu. Het is juist ontzettend belangrijk om snacks niet over te slaan. Zoals ik in mijn vorige blog ook vertelde: eet zeker niet minder, maar beter.


Om je van inspiratie te voorzien ga ik mijn weekmenu met je delen! Voor nu deel ik mijn avond maaltijden met je. In een volgende blog vertel ik meer over meal prep en snacks. Ook ontbijtjes komen aan bod. Dit is mijn favoriete maaltijd van de dag dus ook die verdiend een eigen blog.


Ik ben natuurlijk heel erg benieuwd of je deze maaltijden gaat bereiden voor jezelf/je gezin. Laat het me dan ook vooral weten door een foto van je maaltijd te delen! (tag deblijegeit https://www.instagram.com/deblijegeit/ )


Hier nog wat tips op een rij... eet smakelijk!

  1. Neem een vast moment in de week waarop je het weekmenu bedenkt

  2. Pak je agenda erbij (plan op een sport dag bijvoorbeeld extra proteïne, en op een rustdag een magere maaltijd)

  3. Check je voorraad

  4. Maak een receptenboek (bewaar je weekmenu's)

  5. Pak evt. de supermarkt folders erbij om aanbiedingen te scoren

  6. Maak een boodschappenlijstje

  7. Neem een vast moment in de week om je boodschappen te halen



Donderdag:


Tomaten Venkel Soep

Recept voor 2-3 personen Tijd: 35 min.



BENODIGDHEDEN:

  • 1 liter water

  • 1-2 bouillonblokjes (groenten)

  • 1 ui

  • 400 gr tomaten(blokjes)

  • halve venkel

  • 200 gr wortel

  • verse basilicum

  • snufje zwarte peper

EN ZO MAAK JE HET:

Snijd de ui, tomaten, venkel en wortel in stukjes. Giet een scheutje olie in een soeppan en bak de ui. Voeg na een paar minuten de rest van de ingrediënten toe behalve de verse basilicum. Kook de soep ongeveer 30 minuten op een zacht vuurtje. Voeg daarna een paar blaadjes basilicum toe en pureer de soep met een staafmixer.


Vrijdag:


Shakshuka

Recept voor 4-6 personen Tijd: 45 min.


BENODIGDHEDEN:

Olijfolie

1 grote ui gesneden

Een bakje champignons gesneden

Zout

1 chilipeper

1 rode paprika

1 jalapeno peper

1 tl kurkuma

1 tl komijn

1 tl paprika

1 tl cayenne

1 tl zwarte peper

2 blikken tomatenblokjes

4-6 eieren

fetakaas

verse platte peterselie

broodjes om mee te dippen


EN ZO MAAK JE HET:

Er is niemand dit dit zo leuk kan vertellen als Chef John van foodwishes.com. Daarom nodig ik je uit om zijn video te kijken bij dit geweldige recept. His shakshuka is of the hooka!


Zaterdag:


Verrassing! Ik ga namelijk eten bij een vriendin voor haar verjaardag. Ze kan zo lekker koken, en je kunt zelfs iedere week vega(n) maaltijden bij haar afhalen! (in Breda https://www.instagram.com/kurkomaar/ )



Zondag:



Bietenrisotto

Recept voor 2 personen Tijd: 50 min.


BENODIGDHEDEN:

1 groentebouillonblokje

150 g risottorijst

350 g rode bieten voorgekookt

100 g zachte geitenkaas

2 el pompoenpitten


EN ZO MAAK JE HET:

Verhit een scheutje olie in een pan op laag vuur en bak de risottorijst zo'n 2 minuten. Zet 600 ml water klaar. Voeg het bouillonblokje toe aan de risottorijst, samen met een flinke scheut water. Blijf roeren totdat het water volledig is opgenomen. Voeg hierna opnieuw water toe en roer weer door tot het volledig is opgenomen. Herhaal deze stap totdat je geen water meer over hebt.


Houd één biet apart en snijd deze in kleine blokjes. Pureer de rest van de bieten fijn in de keukenmachine. Haal de pan van het vuur, voeg de bietenpuree en 60 gram van de geitenkaas toe aan de risotto wanneer al het vocht is opgenomen en meng het goed door elkaar. Laat het hierna nog zo'n 10 minuten staan. Schep vervolgens de blokjes biet door de risotto en verdeel het over twee borden. Maak het geheel af met de rest van de geitenkaas en de pompoenpitten.


Maandag:


Tuna melt wraps

Recept voor 1-2 personen Tijd: 15 min.


BENODIGDHEDEN:

1 pakje No Fairytales paprika-chilitortillas

100 g Chinese kool, gesneden

4 plakjes cheddar

1 blikje tonijn op water

3 bosuien

1 stengel bleekselderij

1 el kappertjes

3 el yoghurtmayonaise

1 tl sambal badjak

zout en peper, naar smaak



EN ZO MAAK JE HET:


Laat de tonijn uitlekken. Snijd de bosui in dunne reepjes, de bleekselderij in kleine blokjes, en hak de kappertjes fijn. Meng de bosui, bleekselderij, en kappertjes met de uitgelekte tonijn, de mayonaise en de sambal. Breng eventueel op smaak met wat zout en peper.

Beleg de tortilla’s in het midden met de tonijnsalade, de Chinese kool, en de cheddar.

Vouw alle hoeken naar binnen tot een soort envelopje. Bak de envelopjes in een panini- of tosti-ijzer tot ze mooie grillstrepen hebben en de kaas gesmolten is.




Dinsdag:

Zoete aardappel en pompoencurry

Recept voor 8 personen Tijd: 40 min.


BENODIGDHEDEN:

1 fles pompoen

3 zoete aardappels

1 teen knoflook

1 (grote) rode ui

3 tomaten

300 ml kokosmelk


200 gram kikkererwten

2 theelepels garam masala

1 theelepel kurkuma

2 eetlepels pompoenpitten

1 bosje koriander

1 eetlepel olie

1 klont boter

Kaneel

Peper

Zout

600 gram (zilverlies)rijst



EN ZO MAAK JE HET:


Snijd eerst alle groentes. Pel de ui en knoflook en snipper en hak deze fijn. Schil de zoete aardappel en pompoen en snijd deze in blokjes. Was de tomaten, verwijder het kroontje en snijd ook deze in blokjes. Verhit de olie en boter in een stoofpan (of hapjespan kan ook) in ieder geval in een pan met een dikke bodem. Fruit de ui en knoflook op laag vuur.


Was de koriander, haal de steeltjes eraf en hak de koriander fijn.

Voeg de kurkuma, garam masala, kaneel, 1/2de van de koriander, peper en zout toe en bak dit al roerend 2 minuten mee. Voeg de zoete aardappel, pompoen en tomatenblokjes toe en schep alles goed door elkaar. Giet de kokosmelk erbij en laat 25 minuten zachtjes koken.

Was de kikkererwten in een vergiet en laat ze uitlekken. Rooster de pompoenpitten en bewaar deze voor de garnering. Kook de rijst zoals op de verpakking staat vermeld.

Voeg de kikkererwten bij de curry en zorg dat alles warm is.


Als alles warm is proef de curry en indien nodig maak je hem op smaak met kurkuma, garam masala, kaneel, peper, zout en de overgebleven koriander. Verdeel de rijst over de borden, daarover de pompoencurry met zoete aardappel en garneer de borden met pompoenpitten en koriander




Woensdag:



Kokos Linzen Dahl

Recept voor 3-4 personen Tijd: 30 min.


BENODIGDHEDEN:

200 gram rode linzen

1 kleine ui, gesneden

3 teentjes knoflook, geperst

1 eetlepel gember, geraspt

1 theelepel komijnzaad of komijnpoeder

1 theelepel kurkuma

flinke snuf cayennepeper

1 klein blikje kokosmelk (270 ml)

1 blik tomatenblokjes

1/4 – 1/2 eetlepel zout, naar smaak

handje verse koriander, gesneden

handje kokossnipper, geroosterd

gekookte rijst voor 3-4 personen


EN ZO MAAK JE HET:


Kook de linzen volgens de instructies op de verpakking. Verhit 2 eetlepels olie in een soeppan en bak de ui voor 15 minuten. Roer tussendoor paar keer goed door zodat de uien niet aanbranden. Bak de knoflook en gember voor 1 minuut mee. Voeg het komijnzaad, kurkuma en cayenne toe en bak nog eens 1 minuut.


Schenk de kokosmelk en tomatenblokjes erbij en breng langzaam aan de kook.

Roer de gekookte linzen door de tomaat-kokossaus en breng op smaak met zout.

Serveer de dahl met rijst, verse koriander en kokossnippers.









275 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page