top of page
Colorful Food

WELKOM BIJ DEBLIJEGEIT

Weer lekker in je vel!

Post: Welkom

Tegen uitsluiting, voor verbinding

Bijgewerkt op: 2 dec. 2021

Het is tijd om de waarheid onder ogen te zien. Niet een virus, maar een verzwakt immuunsysteem is de grootste bedreiging voor de volksgezondheid. En door de wereld op slot te gooien met de bijbehorende stress, angst en verdeeldheid veroorzaken wij deze zelf.


Voor de mensen die mij volgen op Instagram zal deze uitspraak niet als verrassing komen. Of misschien volg je me niet meer juist omdat ik me zo uitspreek over het huidige beleid. Dat is helemaal oké. Ik vind het fijn om te blijven delen omdat het oproept tot verbinding, iets wat ontbreekt nu mijns inziens.Ik ben met Deblijegeit een missie gestart: overbrengen dat voeding als medicijn kan dienen, met leuke praktische tips. Ik wil een hand uitreiken naar het gevoel dat je er alleen voor staat of zelfs echte eenzaamheid. Tips geven m.b.t. holistische gezondheid. Delen wat het mij brengt en zo hopelijk bewustwording te creëren bij mijn lezers en misschien zelfs wat leefstijlaanpassingen zodat jij, net als ik, lekkerder in je vel komt te zitten.


Het zal je niet onopgemerkt zijn gebleven dat ik enige tijd niet heb geschreven. Dat komt o.a. door het shitty jaar wat wij met zijn alle achter de rug hebben. Ik heb zo veel mogelijk geabsorbeerd maar het is hoog tijd dat ik me uitspreek. Deze drang voel ik al een tijdje maar de druppel op de gloeiende plaat kwam tijdens mijn ziek zijn de afgelopen week en het enige wat mij werd gevraagd; 'O, heb je corona?' 'Ben je al getest?' En door deze vraag gaan dus mijn nekharen overeind staan. De oprechte bezorgdheid richting elkaar is volledig verdwenen en ingenomen door angst. Vroeger hield je elkaar vast, steunde je elkaar, ging je een kopje thee bij iemand drinken. Want ziek zijn kan heel eenzaam zijn. En nu zijn we bang voor elkaar en gaan we elkaar uit de weg. 'Had ik het maar' hoor ik mezelf denken, ik bouw dolgraag die natuurlijke immuniteit op. Maar helaas, het was geen Covid.Hoewel het moeilijk is om een ‘glas is halfvol mentaliteit’ te behouden in deze tijd, heeft deze pandemie mij echt dichter bij mijzelf en mijn passie gebracht. Ik ben geen dokter. Ik denk zelf na en laat me niets zo maar aanpraten door de mainstream media, en ik laat me al helemaal niet onderdrukken. Ik ben niet bang. Niet bang om ziek te worden, niet bang om in het ziekenhuis te belanden, ik ben niet bang om dood te gaan. Want in mijn optiek leef je dan een heel angstig bestaan, en leef je niet. Ziek worden en doodgaan is vreselijk verdrietig, maar hoort bij het leven. Als je je daar continu zorgen over maakt, leef je niet in het hier en nu.


Ik ben ook niet bang om anderen ziek te maken. Want nogmaals, ik denk zelf na. En dat betekent niet dat ik me laat vaccineren voor een ander, want inmiddels is er snoeihard bewijs dat dit een ander niet beschermt. Vaccineren doe je voor jezelf als je een kwetsbaar of verouderd immuunsysteem hebt. Als ik ziek ben, kom ik niet bij je als je kwetsbaar bent. Verder werk ik keihard aan mijn eigen gezondheid. Meer kan ik niet doen en laat ik daarom ook zo veel mogelijk los. Wel of geen prik, we lopen nét zo veel risico om elkaar ziek te maken, en dat gebeurt nu ook, mét eindeloze prikjes. What I would give to save the world all on my own... maar dat gaat helaas niet.


Het enige wat ík kan doen is zelf nadenken en wat wíj kunnen doen is samenleven. Maar dat samenleven lijken we een beetje kwijt te zijn. We sluiten buiten, discrimineren, wijzen met onze vingers, hebben vooroordelen, en erger. Waar is de verbinding gebleven?Ik zal altijd dichtbij mijn waarheid te blijven, en ik hoef geen gelijk, ik bén gelijk. Zelf nadenken. Een open blik houden, een open hart en open armen. Kristische vragen blijven stellen. Als het Covid vaccin zó goed werkt, waarom heerst er dan nu code zwart? Als het vaccin zó goed voor ons is, waarom weigert dan een hele grote bevolkingsgroep dit preventieve medicijn? Dat is geen koppige groep, dat is een kritische groep. En terecht, want er is zó veel wat wij nog niet weten. En alleen al daarom zou dit een vrijwillige keuze moeten blijven waarbij eenieder elkaar in haar waarde moet laten. Elkaar omarmen, geprikt of niet, snotneus of niet, ik houd zeker niet minder van je.
Vandaag deel ik veel met je... Ik had een hoop in te halen, en het is dus een behoorlijke lees. Toch hoop ik dat je hiervoor de tijd neemt, ondanks dat het wéér over corona gaat. Het gaat eigenlijk meer over je immuunsysteem dan over covid. Dus wie weet steek je er wat van op!


Ik deel o.a. een artikel van immunoloog dr. Carla Peeters welke gepubliceerd is op 9 september jl. omdat ik, net als zij, niet geloof dat we ons uit deze pandemie kunnen prikken. Er is geen namelijk geen shortcut naar gezondheid. Virussen blijven ontstaan, bestaan en muteren. De Delta variant, nu weer de Afrikaanse, inmiddels snap je hopelijk ook dat dat niet stopt. Kortom, we zullen ermee moeten leren leven zoals wij ook leven met andere virussen. Ook deel ik een artikel van immunoloog Pieter Leenen die benadrukt hoe belangrijk ziek worden eigenlijk voor je is.


Dat het diegene hard raakt met een verzwakt of verouderd immuunsysteem is geen geheim. Dat geldt eigenlijk voor alle virussen bovenop onderliggende klachten. In veel gevallen kun je daar zelf meer aan doen dan welke prik ook kan, en ziek worden is één van die dingen. Ga je alles uit de weg door je handen kapot te wassen en 2 jaar lang binnen te blijven, wordt je immuunsysteem niet uitgedaagd. De kans dat je ernstig ziek wordt als je daarna wel iets oploopt is zeer groot.


Uit meerdere wetenschappelijke studies is inmiddels gebleken dat de immuniteit na een natuurlijke infectie een betere bescherming geeft dan een immuniteit na Covid-19-vaccinatie. Natuurlijke immuniteit kan wel eens nodig zijn om volledige bescherming in de populatie op te bouwen, schrijft immunoloog dr. Carla Peeters.


Inmiddels zijn de kwetsbare mensen en risicogroepen in de meeste westerse landen gevaccineerd met een van de vier ‘Under Emergency Admission’ (EUA) toegelaten Covid-19-vaccins. Opmerkelijk genoeg worden in de landen met de hoogste vaccinatiegraad (Israël, IJsland en Engeland) hoge aantallen positieve testen geconstateerd. Ook blijkt dat mensen die dubbel gevaccineerd zijn positief getest kunnen worden, een hoge virale lading kunnen dragen, het virus mogelijk over kunnen dragen en in het ziekenhuis belanden. De Israëlische doctor Kobi Havi geeft op Channel 13 News aan dat 85 tot 90 % van de ernstig zieke mensen in het ziekenhuis volledig gevaccineerd zijn. De effectiviteit van vaccinaties lijkt af te nemen of te verdwijnen. De ‘one size fits all’-benadering kan een doodlopende weg worden wanneer de huidige eenzijdige strategie op één virus angstvallig wordt voortgezet.Verzwakt immuunsysteem

In Engeland spreken diverse immunologen zich uit over het gevaar van een verzwakt immuunsysteem in de gehele populatie waardoor meer kans op infecties en chronische ziekten. Ten gevolge van de lockdowns en de maatregelen als anderhalve meter afstand houden en het dragen van mondkapjes kan het immuunsysteem bij velen minder effectief geworden zijn dan voor de pandemie.


Kinderen en volwassenen zijn minder in contact gekomen met andere virussen en bacteriën, waardoor het immuunsysteem minder wordt uitgedaagd en daardoor getraind. Daarnaast spelen factoren als een gewijzigde voeding en leefstijl, blootstelling aan toxische stoffen door veelvuldig gebruik van desinfectans en mondkapjes, en de toename van stress een belangrijke rol.


Ook het medicijngebruik is tijdens de coronapandemie gestegen. Het CBS rapporteert dat de mentale gezondheid in Nederland het eerste kwartaal van 2021 het laagst is sinds de afgelopen 20 jaar. Nivel rapporteert dat het gebruik van psychofarma onder jongeren van 15 tot 24 jaar het eerste kwartaal in 2021 is gestegen. Dit werd eerder al gezien in Engeland en Verenigde Staten. Vanuit de psychoneuro-immunologie is bekend dat de mentale gezondheid een belangrijke rol speelt in een goed functionerend immuunsysteem. De lange duur van de maatregelen kan het ‘innate’ en ‘adaptive’ immuunsysteem verzwakken.


Goed werkend immuunsysteem cruciaal voor gezondheid

Het effectief en efficiënt kunnen opereren van het totale immuunsysteem is cruciaal wanneer het lichaam vreemde stoffen, pathogenen (ziekteverwekkers) of bijvoorbeeld kankercellen tegenkomt. Evenzogoed is het immuunsysteem belangrijk voor het succesvol reageren na vaccinatie. Kortom, als jouw immuunsysteem niet goed werkt, doet het vaccin waarschijnlijk weinig voor je.


Uit studies naar de effectiviteit van het influenzavaccin is al gebleken dat oudere mensen niet altijd effectief kunnen reageren op het influenzavaccin. Bij oudere mensen is veelal sprake van een verouderd immuunsysteem.


Dit kan tot gevolg hebben dat er ondanks vaccinatie geen goede bescherming opgewekt kan worden. Naast oude mensen kunnen onder andere ook mensen met chronische ziekten zoals reuma, MS, obesitas, of na orgaantransplantatie over een verzwakte immuniteit beschikken.


Een vaccinatie is niet hetzelfde als een goede bescherming of gezondheidsgarantie

Niet bij iedere persoon leidt een vaccinatie tot een goede bescherming. Het grootste deel van de mensen die momenteel gevaccineerd zijn weet niet of zij antistoffen en/of T-cel-immuniteit hebben opgebouwd. Dat wordt niet gemeten.

Ook kan het zijn dat zonder vaccinatie al een goede immuniteit is opgebouwd door een al dan niet met symptomen (asymptomatisch) verlopen infectie met het SARS-CoV-2-virus of een eerdere infectie met een ánder coronavirus.


Uit onderzoek van Mayo Clinic en Boston University blijkt de effectiviteit na zes maanden na de tweede injectie met het Pfizer-vaccin afgenomen te zijn van 76 % naar 42 % en met Moderna van 86 % naar 76 %.


Om maar niet te beginnen over hoe gevaarlijk vaccinaties kunnen zijn. Het laatste wat ik wil je doen is je angstig maken, dit doet onze overheid al meer dan genoeg. Ik kies ervoor om de harde cijfers van vaccinatiedoden daarom niet in deze blog te delen. Maar wees kritisch over wat je in je lijf toelaat en van onze kinderen.


Al voordat de Covid-19-vaccins op de markt waren, werd gesproken over een mogelijk gevaar van Antibody Dependent Enhancement, een bekend verschijnsel dat bij de ontwikkeling van eerdere coronavaccins werd waargenomen. Dit betekent dat het lichaam wel antistoffen aanmaakt, maar niet in staat is het virus te neutraliseren, waardoor het virus door te binden aan op de cel aanwezige antistoffen zich gemakkelijker kan vermeerderen. Dit wordt door verschillende wetenschappers als een mogelijke verklaring gezien van de waargenomen herinfecties na vaccinatie.


Aan de hand van een onderzoek onder zorgmedewerkers van de Cleveland-kliniek werd aangetoond dat het vaccineren van mensen die al een natuurlijke infectie hebben doorlopen onzinnig is.Tsunami aan ziekenhuisopnames is te voorkomen

De grote toename in ziekenhuisopnames wereldwijd met RSV-infecties (verkoudheidsvirus) bij kinderen en volwassenen is mogelijk een gevolg van lockdowns die het functioneren van het immuunsysteem onderdrukken, verklaren enkele Engelse immunologen.


Infecties die zelden voorkomen alleen, bij mensen met een zeer zwak immuunsysteem. Naarmate de druk door lockdowns, maatregelen en grootschalige vaccinaties die gericht zijn op een eiwit van het virus, wordt de kans groter dat zich mutaties voordoen in het virus die het virus juist voor de kwetsbare groepen gevaarlijker kan maken. De immuniteit die werd opgewekt met het vaccin blijkt bij niet alle mensen voldoende effectief te zijn om het mutant-virus (Delta-variant) te neutraliseren.


Het is volgens verschillende experts veel beter om, nu een groot deel van de samenleving al gevaccineerd is, alle maatregelen op te heffen en het virus rond te laten dwalen. Hierdoor kan tegelijkertijd natuurlijke immuniteit opgebouwd worden en het immuunsysteem versterkt worden. Vaccinatieverplichtingen met een experimenteel vaccin en bijbehorende paspoorten kunnen niet de brede bescherming voor een sterk immuunsysteem dat realiseren dat ook effectief is voor andere virussen. Bovendien wordt de kennis over veerkracht van een natuurlijke immuniteit na een infectie en/of door kruisreactiviteit met andere (corona)virussen door een vaccinatiepaspoort ondermijnt, zeker omdat nu uit studies reeds bekend is dat risico van herinfectie bij gevaccineerden groter is.


Door een focus op vaccinaties met (in)directe verplichtingen ontstaat een onterechte niet wetenschappelijk te verantwoorden tweespalt in de maatschappij. Bovenal, met nu al een tekort aan personeel in de zorg is het doorgaan op dezelfde weg een uitnodiging tot een allesvernietigende tsunami. Niet alleen door Covid-19, veel eerder door andere pathogenen veroorzaakte ernstige infecties en sterke toename van kanker, hart- en vaatziekten en depressies. Het immuunsysteem is namelijk ook betrokken bij het voorkomen van chronische ziekten.De overheid doet er goed aan om in ieder geval kinderen, ouderen, kwetsbare groepen, immigranten en zorgmedewerkers te voorzien van een basishoeveelheid vitamine D, selenium en zink, waarvan door vele wetenschappelijke studies is aangetoond dat hierdoor innate en adaptive immuniteit versterkt worden. Verder kunnen zij beter de QR code in de 'basisregels' vervangen door een kopje 'leefstijl' zoals drs. Richard de Leth (CEO Oersterk) mooi en terecht zegt. Groenten eten, bewegen, voldoende slaap, verbinding en supplementen.Het RIVM voorspelt dat in 2040 62% van de volwassenen overgewicht zal hebben. (Dit is nu al meer dan 50%.) Ruim 9,9 miljoen mensen in Nederland hebben een chronische ziekte en helaas zullen deze cijfers de aankomende decennia alleen maar oplopen. De vitale mens met een gezonde immuunrespons lijkt uit te sterven, maar hier hoor je niemand over. Terwijl dit het echte gezondheidsprobleem is waar we ons op zouden moeten richten. Er zit ook geen logica meer in de maatregelen, het gaat niet over gezondheid. Het gaat over macht, en geld.


Experts waarschuwen voor een decennium van pandemieën, het coronavirus is een mild virus met een overlevingspercentage van 99,97%. Er wordt dus overduidelijk een spel met ons gespeeld. Want heb je er wel eens bij stil gestaan dat we steeds meer uitgeven aan de

zorg, maar tegelijkertijd steeds zieker worden?

Kort door de bocht; we poetsen symptomen weg met pilletjes, klachten verdwijnen inderdaad en patiënten worden als genezen verklaard. Een paar weken later zitten ze alleen opnieuw bij je op het spreekuur met weer een nieuw probleem, rijp voor het volgende pilletje. Een pilletje wat een symptoom wegpoetst, is geen geneesmiddel. Eerst laat je mensen ziek worden, dan houd je ze ziek met pilletjes die het probleem niet oplossen en tegelijkertijd laat je ze verplicht hun zorgpremie betalen om het te financieren. Dat is hoe je achter de schermen snel en structureel veel geld verdiend. En dit is met vaccineren niet anders.

,,Bijna alle patiënten die in het ziekenhuis uiteindelijk zwaar ziek zouden worden of zelfs zouden overlijden, bleken bij hun opname een ernstig tekort aan selenium en zink in hun bloed te hebben.”
Bij de Covid-patiënten die het niet haalden, hadden zeven op de tien een ernstig tekort aan zowel selenium als zink. Patiënten die dat tekort niet hadden of bij wie het minder uitgesproken was, overleefden Covid-19 vaker en genazen vlotter. ,,Zij werden duidelijk minder zwaar ziek.”

Een immuunsysteem kun je niet even snel 'boosten' met een smoothie en een nachtje goed slapen. Het vergt tijd en toewijding, net zoals het kweken van spieren.


Immunoloog Pieter Leenen van het Erasmus MC in Rotterdam werkt al ruim dertig jaar in dit vak. Peeters benadrukt dat inmiddels wereldwijd bekend is dat dubbel gevaccineerden nog steeds een infectie kunnen krijgen en in het ziekenhuis kunnen belanden. Het is volgens haar zeer de vraag of mensen beschermd zijn na vaccinatie, omdat je niet weet hoe het immuunsysteem op de vaccins reageert. “Dat zijn dingen om over na te denken. Wat er uit de studies is gebleken, is dat de gevaccineerden evenveel viruslading ( https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.08.24.21262415v1) kunnen hebben en ook even besmettelijk kunnen zijn. Het punt is dat je eigenlijk ook niet weet of als iemand gevaccineerd is, diegene ook beschermd is. Want je weet niet of het immuunsysteem goed werkt bij diegene.”


Versterk je immuunsysteem

Peeters maakt zich zorgen over hoe de coronamaatregelen stress veroorzaken, waardoor het immuunsysteem verzwakt. “Ik heb het over langdurige lockdowns, langdurige stress, mensen die geen werk meer hebben. De hoeveelheid antidepressiva is ernstig omhooggegaan. Dat betekent dat de wereld over-stressed is en dan gaat je immuunsysteem verzwakken. Het is ook nog nooit gebeurd dat er lockdowns zijn geweest voor virale infecties.”


Dit is hoe je immuunsysteem precies werkt

Ze zijn overal om ons heen: bacteriën, virussen en andere micro-organismen. Er is een behoorlijk complex systeem nodig om jouw lichaam voortdurend te beschermen tegen deze indringers. En dat hebben we: ons immuunsysteem. We weten er nog lang niet alles over, maar wel steeds meer.


Stel, er komt een indringer in je lijf. Misschien een bacterie, via een wondje in je huid. Of een virus dringt binnen via een zoen met je date of partner. Je immuunsysteem herkent dit als een binnendringer. Leenen: ‘Binnen enkele minuten gaat het aangeboren immuunsysteem dan al aan het werk.’ Er worden bijvoorbeeld extra witte bloedlichaampjes uit het bloed naar de ‘plaats delict’ aangetrokken. Als de vijand niet zo sterk is, of er zijn nog niet zo veel indringers, dan kunnen de witte bloedcellen deze klus wel klaren en dan daalt daarna de immuunreactie weer. Je hebt misschien niet eens gemerkt dat er een indringer was.

Immuunsysteem in actie


Maar, zegt Leenen: ‘Als de indringer blijft rondhangen, komt na een dag of vier het aangeleerde immuunsysteem in actie. In eerste instantie in je lymfeklieren. Dat merk je bijvoorbeeld als de klieren in je hals opzetten bij een keelinfectie. Je lichaam maakt dan anti-lichamen aan om heel specifiek de indringer te bevechten.

Je herstelt weer, en na de ziekte houdt het immuunsysteem een paar van de cellen die tegen de nieuwe indringer hebben gevochten, als geheugen voor de volgende keer als je tegen diezelfde indringer tegenkomt. Elke keer als je tegen een indringer vecht, maakt je lichaam die cellen aan of diept ze op uit het geheugen.’

Niet te voorspellen

Stel nu dat je in een kamer komt die helemaal is gevuld met mensen die ziek zijn door een infectie. Is het dan te voorspellen of jij ziek wordt? Leenen: ‘Dit lijkt een heel eenvoudige vraag, maar dat is het niet. Er zijn heel grote verschillen tussen individuen. Dat maakt dit ook de grootste uitdaging in de immunologie.

Er is bijvoorbeeld nog niet één standaardmaat die bepaalt hoe het met je immuunsysteem is, zoals je bijvoorbeeld wel je bloeddruk of het cholesterolgehalte in je bloed kunt bepalen. Misschien komt dat ooit. In de praktijk bepalen we nu meestal het aantal ontstekingsfactoren in het bloed. Dat is een ruwe indicatie voor de activiteit van je immuunsysteem.’


Chronische stress Ben je gezond, dan houdt het immuunsysteem zich rustig en zijn er geen ontstekingsfactoren in het bloed. Als je dan in contact komt met een virus, zal een gezond immuunsysteem razendsnel, als een duveltje uit een doosje, reageren. De ontstekingsfactoren nemen snel toe, omdat daar een goede reden voor is: je

immuunsysteem is hard aan de slag. Dit is zoals het hoort te werken. Maar we weten inmiddels dat er situaties zijn waarbij het immuunsysteem chronisch wordt geprikkeld.


Dat is bijvoorbeeld het geval bij overgewicht, bij langdurige psychische stress, maar ook door veroudering. Je voelt je dan niet ziek, maar er zijn wél continu ontstekingsfactoren in het bloed te vinden. Dat betekent dat je immuunsysteem continu een beetje 'aan' staat. We weten nu ook dat als het immuunsysteem een beetje geprikkeld is, dit ervoor zorgt dat het juist trager reageert op infecties. Vergelijk het maar met een elastiekje dat continu gespannen staat, waardoor de rek er een beetje uit raakt.


Beetje prikkelen is goed

Een rustig immuunsysteem is dus goed voor je. Maar, nuanceert Leenen: 'Je moet je immuunsysteem wel een beetje blijven uitdagen. Je moet zeker niet steriel en braaf volgens de regels leven. Een beetje viezigheid helpt je!' IJsbaden of sporten zijn ook goede prikkels. Op zich zorgt dit voor lage ontstekingsactiviteit in je lichaam. 'Maar dat is juist goed' zegt Leenen. 'Na de training herstelt je lichaam weer en daardoor blijft je immuunsysteem steeds alert.' Bewegen zorgt daarnaast ook voor een afname van het stresshormoon cortisol.


Leenen: 'als je je immuunsysteem te veel ontziet, dan neemt de kans toe dat het veel te hard reageert op onschuldige prikkels. Zo kunnen bijvoorbeeld allergieën ontstaan. Je immuunsysteem reageert dan op eiwitten in de voeding die eigenlijk helemaal niet schadelijk zijn. Of je immuunsysteem slaat op hol door je eigen lichaam, waardoor auto-immuunziektes zoals diabetes kunnen ontstaan. Alles draait om balans. Rustig, maar wel alert.


Liefde is het meest krachtige medicijn


Onderstaand een mooie uitspraak van een 'oude healer' over de 'mind-body' connectie en hoe psychosomatische klachten tot stand komen. Het laat duidelijk zien dat zowel ziekten als genezing worden bepaalt door je emotionele, mentale, fysieke en spirituele staten van zijn.


Daarmee wil ik deze vreselijk lange, maar zeer noodzakelijke blog graag afsluiten.


"Het is niet je rug die pijn doet, maar de last die je draagt.

Het zijn niet je ogen die pijn doen, maar het onrecht dat je ziet.

Het is niet je hoofd dat pijn doet, maar je gedachten.

Het is niet je keel die pijn doet, maar dat wat je niet durft vertellen.

Het is niet je buik die pijn doet, maar je ziel die niet kan verteren wat er rondom jou gebeurt.

Het is niet je lever die pijn doet, maar de boosheid van binnen.

Het is niet je hart dat pijn doet, maar het gebrek aan liefde.

Het is de Liefde zelf, die al deze pijn kan genezen.

Liefde is het meest krachtige medicijn.


Blijf lachen, blijf verbinden.

Liefde en licht185 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page