top of page
Colorful Food

WELKOM BIJ DEBLIJEGEIT

Weer lekker in je vel!

Post: Welkom

Een maand offline, inchecken bij jezelf

Detox

Een maand geleden ben ik mijn social media detox getart. Iets wat ik sowieso een aantal keer per jaar doe als ik me overweldigd voel door alle media. Het heeft zo veel grip over ons. Normaal las ik een pauze in van zo'n week of twee weken, gewoon om even afstand te doen van al die prikkels die eerlijk gezegd weinig toevoegen of veel negatieve energie met zich meebrengen. Dan gaat mijn internet & wifi uit, ben ik helemaal offline en alleen bereikbaar met een belletje of sms.


Tijdens deze pandemie werd die grens veel vaker bereikt dan in andere jaren. Niet alleen vanwege de pandemie, maar mijn schermtijd is überhaupt toegenomen doordat ik al een jaar elke dag thuis werk en dus ook mijn werk volledig via Teams gaat. Dus nu wilde ik het een hele maand proberen en heb ik de apps Facebook, TikTok,Instagram en Linkedin van mijn telefoon verwijderd.

Met uitzondering van Whatsapp dus (en Clubhouse, daar kom ik op terug).


Waarom?

Doordat ik gevoelig ben voor negatieve prikkels was afgelopen jaar geen top jaar. Alle pijnlijke nieuwsberichten, fake news, angstzaaierij, ik ben er niet voor gemaakt. Ik probeer zo veel mogelijk in het nu te leven en laat dingen los waar ik geen invloed op heb. Sommigen zullen denken, door geen nieuws te kijken steek je je kop in het zand, maar ik voel me er helemaal oké bij. Ik kan geen oorlogen oplossen of een pandemie stoppen en ik ben er niet bij gebaat om hier heel de dag door nieuwsberichten over te horen. Het maakt me onrustig en daarom heb ik ook al jaren geen TV meer, en luister ik zelden radio. Ik focus me liever op waar ik wel invloed op heb en dat is mensen inspireren en positiviteit de wereld in brengen.


Ik ben een sociaal dier, en nu we niet samen mochten komen was het ook een behoorlijk eenzaam jaar. Hoewel 'onze bubbel' oftewel de vriendinnengroep elkaar trouw bleef zien, was een spontane ontmoeting niet mogelijk en daardoor vluchtte ik al gauw op het digitale pad van sociale interactie.
Toen ik een maand geleden mijn Digitaal Welzijn app opende op mijn Oppo Toestel kreeg ik een ontzettende spiegel voor. Zat ik 2,5 uur per dag op Instagram?! Wat was ik in vredesnaam aan het doen?! Scrollen dus. Zinloos scrollen.

Hoog tijd om even in te checken bij mezelf en innerlijke rust te creëren.Dus ik ging ervoor. Eerst mijn schermtijd aangepast met 'Digitaal Welzijn' op mijn Oppo toestel. Ik mocht maar 10 minuten per dag op Instagram. Dit ging niet goed. Het vereist behoorlijk wat discipline om dan niet de melding weg te klikken waarin staat dat je nog 1 minuut mag. Discipline die ik niet bezit blijkbaar. Dus ik ging er volledig voor, inclusief aankondiging op Instagram, ik ben een maand weg, doei!


Die aankondiging lijkt nogal op aandachttrekkerij, maar als we eerlijk zijn is iedere post in de basis bedoeld om aandacht / likes te trekken. Ik vind deze post heel belangrijk als ik even 'off the grid' ga. Het voorkomt dat ik allerlei ongeruste berichtjes ga krijgen van mensen die van me gewend zijn dat ik veel online ben, wat mij vervolgens weer onrustig zal maken. Zelfbescherming dus, en ik kan dit iedereen aanraden.


Vluchten in andere apps

De eerste paar dagen waren easy. Ik wist waar ik aan begon doordat ik dit vaker heb gedaan en dat maakte het eenvoudig. Wel checkte ik echt super vaak mijn e-mail, ik denk omdat ik zo gewend was om mijn telefoon te pakken en te gaan scrollen dat ik maar 'iets' aanklikte. Wat ook opviel is hoe vaak mensen in gezelschap hun telefoon pakken in plaats van echt met elkaar te zijn. Dit is overigens geen verwijt, want ongetwijfeld deed ik dit ook.

Na een dag of 5 werd het echt moeilijk, Clubhouse kwam namelijk uit voor Android.


Mijn 'FOMO' was AAN. Mijn vriendinnen hadden het er al maanden over en dit was DE app voor mij om weer nieuwe mensen te ontmoeten en te kletsen over topics die ik interessant vind of taboes die ik bespreekbaar wil maken met deblijegeit. Een soort van 'Live' podcasts, waar je ook je eigen stem kunt laten horen. Ik was meteen verkocht en heb het ook een beetje 'goedgepraat' voor mezelf, dit is geen doelloos scrollen, dit is interactie, en dat is oké.

Free pass!


Nu ik erop terugblik heeft Clubhouse ook voor onrust gezorgd. Het feit dat mijn FOMO aan ging was natuurlijk al Red Flag nummer 1. Ik heb wel een aantal toffe mensen ontmoet, maar om nu te zeggen dat het me heel veel gebracht heeft.. dat valt wel mee. Dus ook de Clubhouse schermtijd is weer gedaald. Dit heeft ook wel te maken met het feit dat we weer de hort op mogen, en ik ben nu eenmaal liever mensen aan het ontmoeten IRL, dan via mijn telefoon. Daarbij was de Clubhouse hype al wel een beetje voorbij (heb ik begrepen van alle iOs gebruikers) voordat android er überhaupt bij kwam.


Verbinding


Wat me is opgevallen is dat ik veel meer spontane appjes verstuur of belletjes pleeg als ik


offline ben van sociale media. Je hoort ook echte verhalen terug die je anders misschien niet hoort. Misschien herken je dit, je scrollt op Instagram en ziet een verhaal van een vriend/vriendin. Diegene zit lekker in het park een biertje te drinken. Je reageert op de story post met hartenoogjes, en je beland meteen in de volgende story en je herhaalt dit proces.

Bel jij die vriend/vriendin nog op om te vragen of zijn/haar dag is geweest? Precies, dit doe je niet. Misschien stuur je niet eens een appje. Je hebt het namelijk al gezien, je weet wat die persoon die dag heeft gedaan, goed verhaal, en klaar. Waar is toch die oprechte interesse gebleven?


Nu ik niet zag wat mijn vrienden uitspoken en ik ernaar moest vragen kwamen de meest levendige verhalen terug en ben je weer echt aan het delen en aan het verbinden. Dat is goud waard en neem ik zeker mee nu ik weer online ben.


Was de social media detox worth it?


Begrijp me niet verkeerd, social media heeft ook echt veel upsides. Je komt makkelijker in contact dan ooit met mensen die je niet dagelijks tegen het lijf loopt, zeker niet in bijvoorbeeld een lockdown. Al die apps zijn in de basis gemaakt om te verbinden. Hier ben ik dankbaar voor! Maar menselijk en fysiek contact wint voor mij.


Ik vond een maand niet op social media zijn heerlijk. Het voelt ook totaal niet alsof ik iets 'gemist' heb qua gebeurtenissen. Ik voel me kalmer, zowel in mijn hoofd als in mijn lijf, en ik voel me eigenlijk meer in verbinding met mijn sociale contacten (die er echt toe doen) dan ooit. Ik geniet nóg meer van de kleine dingen om me heen en voel niet meer die onrust of behoefte om continu alles te delen wat ik doe.


Natuurlijk heb ik wel een missie met deblijegeit en daarom is het wel erg leuk om zo nu en dan wat te delen om mensen te inspireren met gerechtjes, sporten en mindfulness. Dus ja, ik ga terug. Gewapend met een voornemen om een hoop mensen/kanalen te ontvolgen en om wat bewuster om te gaan met hoeveel tijd ik op social media doorbreng. Facebook is echt niet meer voor mij, dus die blijft in de prullenbak. Tot slot wil ik echt de opgedane discipline behouden om mijn telefoon niet te pakken in gezelschap. Het is een stuk fijner om echt daar te 'zijn' in het moment.

The Social Media Detox - Ga jij het ook proberen?156 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page